A magas vérnyomás népbetegségnek számít Magyarországon

amiben körülbelül minden negyedik ember érintett és sajnos a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a betegség.  Sokan nem veszik komolyan mivel nem gyakran nem jár fájdalommal és gyógyszerek segítségével egy darabig jól csökkenthető. Viszont a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik nem pedig a kiváltó tényezőket. nemrég jelent meg egy a Harvardon egyetemen végzett kutatás, amelynek során 293 személynél vizsgálták több évig,  hogy az emberi agy miként reagál az érzelmi terhelésre. Úgy találták, hogy a szívproblémák és a stressz közötti összekötő kapocs az amigdala lehet - ez az agynak az a mélyen fekvő része, amely olyan evolúciósan fontos érzelmekért felel, mint például a félelem vagy a harag.

Az eredmények alapján úgy tűnik: az amigdala adja ki a parancsot a csontvelőknek, hogy több fehérvérsejtet termeljenek, ezzel készítve fel testünket vészhelyzetek elviselésére és a gyorsabb regenerálódásra. Már régebb óta ismert "Harcolj vagy menekülj" típusú reakció ami évezredekkel ezelőtt hasznos volt, mivel segítette a túlélést. Az agy fenyegető szituációban adrenalint és noradrenalint bocsát ki, ami hamar átalakul energiává. A máj többletcukrot, azaz üzemanyagot bocsát az izmok rendelkezésére; hormonok szabadulnak fel azért, hogy serkentsék a zsír és a fehérje átalakulását cukorrá. Fokozódik a test anyagcseréje a fizikai cselekvés nagyobb energiaigényére való előkészületként. Nő a szívritmus, a vérnyomás, a légzésszám, fokozódik a verejtékezés és az izomfeszültség. Ugyanakkor néhány nélkülözhető aktivitás - például az emésztés - csökken.

A mai modern világunkban viszont viszont a legtöbb olyan szituációban amikor ez a reakció beindul a minket fenyegető veszélyek általában nem fizikai jellegűek, hanem pszichológiai. Például mint amikor a főnökünk megkritizál minket, egy lehetetlen dolgot követel az ügyfél, vagy a dugóban ülve esetleg egy sorban várakozva felbosszantjuk magunkat. Ezekben a helyzetekben nem tudjuk felhasználni ezt a többlet energiát és így fokozatosan kimerítjük a test energia forrásait illetve állandósul a feszültség. A tartós stressz komoly egészségkárosodást eredményezhet - a szervezet ellenálló képességének gyengítése révén - közvetve és közvetlenül is befolyásolja egészségünket.

A krónikus stressz olyan testi rendellenességekhez vezethet, mint a fekélyek, a magas vérnyomás és a szívbetegségek, és egyúttal kárt okozhat a szervezet immunrendszerében, ami a vírusok és baktériumok elleni csökkent ellenálló képességben mutatkozik meg. A stressz okozhat továbbá alvászavart, emésztési problémákat, agyvérzést, szívrohamot, idegösszeomlás. Valójában kevés olyan betegség létezik, aminek a kialakulásában a tartós, káros stressz ne játszana szerepet. Az allergia, a diabétesz, a rák mind stresszfüggő. Aktuális hangulatunkat is meghatározza a stressz; uralhatatlansága pedig hamar a tanult tehetetlenség állapotába sodor minket.

Időpont: 2017. Szeptember 22. /péntek  18 óra
Helyszín: Nyugati Oktatási Központ
Budapest, V. kerület  Nyugati tér 9. /32-es kapucsengő

Amennyiben ez az időpont nem megfelelő vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen egyéni időpontot.

A Transzcendentális Meditáció kiemelkedően hatékony a stressz és a magas vérnyomás kezelésében

Az Amerikai Kardiológus Társaság a megvizsgált meditációs és relaxációs technikák közül csak a Transzcendentális Meditációt találta hatékonynak arra, hogy a magasvérnyomásos állapotot és egyéb szívbetegségek rizikóit statisztikailag jelentősen javítsa. A Transzcendentális Meditációt gyakorlóknál jelentősen alacsonyabb volt az elhalálozási mutató és a szívinfarktusok és sztrókok száma is.
A Transzcendentális Meditáció alatt megtapasztalt egyedülálló pihenés az, amely megtöri a krónikus stressz ördögi körét. Az erek ellazulnak, kitágulnak és ezáltal a vér könnyebben áramlik, a szívnek kevesebbet kell dolgoznia és kevésbé károsodnak az artériák. A szervezet öngyógyító mechanizmusai könnyebben visszaállítják a test kiegyensúlyozott állapotát.

Magyar felírat

Bárki képes gyakorolni

A Transzcendentális Meditáció közben nem kell koncentrálni, kontrollálni vagy megeröltetni az elmét. Nem kell megélnünk a jelent, nem kell megváltoztatni a hozzáállásunkat, a hitünket vagy értékrendünket.
Ez az egyik legegyszerübb dolog, amit csak csinálhatunk. Gyermekek is gond nélkül tudnak meditálni. Nem kell új képességeket kifejleszteni. Nem kell bizonyos hozzáállás a gyakorlathoz. Ez semmi más, mint egy olyan állapot létrehozása, amelyben a bennünk kódolt fiziológiai változások megtörténhetnek.

Alacsonyabb vérnyomással tovább élünk

A stressz csökkentés és a vérnyomás területén végzett 107 megjelent tanulmány összevont eredményei alapján csak a Transzcendens Meditáció programnak volt mérhető hatása a magas vérnyomás csökkentésére hipertóniás személyeknél. Kutatások arra is rámutattak, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának következtében létrejövő normalizálódott vérnyomás hosszabb és jobb minőségű életet eredményez.

55 év feletti, magasvérnyomással küszködő betegeken végzett kutatás rámutatott arra, hogy a Transzcendentális Meditációt gyakorlók csoportja tovább élt, mint a kontroll csoport betegei. Kiemelték, hogy a magasvérnyomásból eredő halálozási mutató 30%-kal csökkent.

Tovább szertne élni jobb egészségügyi állapotban? Jöjjön el egy ingyenes előadásra és ismerje meg a Transzcendentális Meditációt.

Időpont: 2017. Szeptember 22. /péntek  18 óra
Helyszín: Nyugati Oktatási Központ
Budapest, V. kerület  Nyugati tér 9. /32-es kapucsengő

Amennyiben ez az időpont nem megfelelő vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen egyéni időpontot.